Sohvaperunasta vuorikiipeilijäksi?
Tervetuloa seuraamaan matkaani 8 000 metrin korkeuteen.
Tervetuloa blogiini. Veikkaan, että moni lukijoista jo tuntevatkin minut. Mutta tässä alkuun esittely niille, jotka eivät minua tunne.
Kuka minä olen?
Olen 44-vuotias, avioliitossa ja 17- ja 20-vuotiaiden poikien isä.
Olen aina ollut henkeen ja vereen urheilullinen. Lapsena ja nuorena harrastin kilpatasolla mm. yleisurheilua ja hiihtoa, varhaisaikuisuudessa myös salibandyä.
Vaikka liikunta on pysynyt elämässä mukana jossain määrin, kuvailisin itseäni nykyään sohvaperunaksi ja istumatyöhön hitaasti kuolevaksi toimistotyöntekijäksi. Teen arkisin töitä näyttöpäätteen ääressä löhöten, usein jalat työpöydällä.
Käytännössä liikun erittäin epäsäännöllisesti. Välillä tulee kausia, jolloin liikunta on suuremmassa roolissa arkea, mutta vastapainoksi elelen pitkiä kausia passiivisena. Keskimäärin kuitenkin liikun muutaman kerran viikossa: pääasiassa käyn kävelyillä ja kuntosalilla. Kesäisin golfaan ja talvisin käyn satunnaisesti hiihtämässä ja ehkä yhden viikon vuodessa laskettelemassa. Hyötyliikuntaa harrastan aika vähän ja askeleet normaalissa arjessa ovat todella vähäiset.
En ole tyytyväinen elämääni, enkä ole ollut sitä pitkään aikaan. Kehossa ei tunnu hyvältä, päivät ovat vain töissä puurtamista ja tuntuu, etten tee tarpeeksi itselle mielekkäitä asioita. Vaimon mukaan käyn läpi perinteistä keski-iän kriisiä. Kai siinä jotain perää on. Ostin moottoripyöränkin reilu vuosi sitten.
Töitä olen vuosien aikana myös tehnyt paljon (ehkä liikaakin) ja olen ollut monessa mukana myös yrittäjänä. Viimeisten vuosien aikana olen kuitenkin keventänyt hanke kerrallaan meneillään olevien projektien ja aktiviteettien määrää, mikä jo itsessään on antanut aikaa omalle itselleni. Viimeisimpänä liikkeenä vuoden 2023 alusta pudotin nykyisen työni työajan 80% tasolle normaalista.
Nyt on vihdoin aika tavoitella omia unelmia
Vuorien valloitus on ollut haaveena vuosikausia, muistaakseni jostain varusmiesajoista alkaen Utin kankaita kuluttaessani. Jo tuolloin mielessä pyörivät mm. Laskuvarjojääkärikillan jäätikkökurssit Kebnekaisella. Vuosien aikana myös yksittäiset lukemani kirjat ovat aina tehneet itseeni vaikutuksen (mm. vuosia sitten lukemani Jon Krakauerin Jäätäviin korkeuksiin). Aika ei tuolloin kuitenkaan vielä ollut oikea omille seikkailuille. Tämä taustalla itänyt kiinnostus vuoriin on mietittänyt itseäni vuosien aikana paljon. Pitäisikö asialle oikeasti tehdä jotain ja mitä? Mikä suhteeni niihin on?
40 vuotta täytettyäni päätin vihdoin, että jotain muutoksia pitää tehdä ja että elämässä pitää olla muutakin kuin töitä ja olohuoneen sohva. Vuonna 2020 oli yksittäisenä retkenä tarkoitus lähteä kiipeilemään Mont Blancille, mutta matka peruuntui koronan takia. Vuoden 2021 alussa huomasin hahmotelleeni pidemmän tähtäimen kiipeilysuunnitelman. Tämä hanke oli tarkoitus käynnistää Annapurna Circuit -vaelluksella Nepalissa vuonna 2021, mutta tämäkin peruuntui koronan takia.
Viimein tämän vuoden alkupuolella tuntui, että aika oli vihdoin kypsä. Varasin matkan uudestaan kyseiselle Annapurna Circuit -vaellukselle, josta palasin viime viikolla. Tämän matkan pääasiallinen tarkoitus oli katsoa, millaisia tuntemuksia itsellä Nepalissa heräisi. Ja kyllä – matka vahvisti sen, että on pakko päästä vuorille jatkossakin.
Vaikka aikaa ensimmäisten suunnitelmien tekemisestä on kulunut paljon, on samalla tullut tehtyä myös pohdintoja siitä, mitkä ovat itselle tärkeitä asioita ja mitä tulevaisuudessa haluaisin tehdä.
Ja olen ymmärtänyt, että nyt on vihdoin aika toimia. En halua katkeroitua tai harmitella vanhana, ettei tullut tehtyä tarpeeksi itselle mielekkäitä asioita. Siksi olen päättänyt lähteä muuttamaan oman elämän suuntaa ja toteuttamaan haaveitani.
Näitä haaveita on useta ja haluan tehdä monenlaisia asioita, mutta tässä blogissa jaan ajatuksia, kokemuksia ja oppeja erityisesti vuorien valloitukseen liittyen. Se on yksi unelmista, jonka olen päättänyt ottaa isoksi osaksi elämääni: haluan vielä jonain päivänä seistä jollakin maailman korkeimmista vuorista yli 8 000 metrin korkeudessa.
Mutta mitä kaikkea se tulee vaatimaan ja miten matka taittuu? Siitä lisää tulevissa blogeissa!