Startti vuorikiipeilyyn
Mukavaa alkanutta vuotta 2024. Pientä taukoa kirjoittelussa tuli pidettyä vuoden vaihteen ympärillä, mutta ajattelin pitkästä aikaa taas aktivoitua tämänkin osalta. Kirjoittelin viime vuonna ajatuksista siitä, mitä kaikkea itsellä tässä alussa on pohdittavana. Yksi osa-alue oli kehittää kiipeily- ja jäätiköllä liikkumisen kyvykkyyksiä. Tämä on itselle se kaikista vierain ja hankalimmin hahmotettava aihealue erityisesti siitä, miten lähteä viemään taitoja eteenpäin.
Näin ollen viime viikonloppu tulikin tiiviisti pyörittyä nyt tämän ympärillä ja osallistuin Adventure Partnersin järjestämiin vuorikiipeilyn peruskurssiin sekä jäätikkökurssiin. Tiivis kahden päivän intropaketti pidettiin Espoon Chamonix:ssa eli Solvalla-Swinghillin autenttissa vuoristomaisemissa Nuuksiossa. 😊 Mielenkiinnolla ja innolla lähdin kohti viikonloppua ja paketti tarjosikin erinomaisen intron aiheeseen.
Jäätiköllä liikkumisen perusteet
Lauantaina aloiteltiin tiiviillä kokonaisuudella jäätiköllä liikkumisen perusteista. Kurssin tavoitteena oli antaa tietoja ja taitoja, joita tarvitaan toimittaessa itsenäisesti jäätiköllä. Osallistujia oli erilaisista taustoista lähtenyt uhmaamaan pakkasia tiivis kuuden hengen porukka.
Päivä startattiin kahvilla ja lämpimillä voisilmäpullilla sekä keskityttiin juttelemaan aiheesta yleisesti erityisesti turvallisuusnäkökulmasta (mm. jäätiköllä liikkuminen yleisesti, sään ja olosuhteiden huomiointi, varusteet ja valmistautuminen). Lisäksi lämpimissä olosuhteissa harjoiteltiin muutamien perussolmujen tekemistä. Heti alussa huomasin, että paljon löytyy opeteltavaa pelkästään aiheen terminologiaan liittyen.
Teoriapläjäys taskussa siirryttiinkin sitten loppupäiväksi ulos tekemään käytännön harjoituksia. Harjoituksissa käytiin läpi käytännössä mm. köysistössä liikkumista tiiminä, self-arrest menetelmiä, laskeutumista köydellä sekä lumi- ja jäävarmistusten asentamista. Lisäksi tehtiin harjoituksia taljaustekniikoista, jotka ovat äärimmäisen tärkeitä pelastautumistilanteissa mm. railoon pudonneen henkilön auttamisessa. Päivän aikana tuli todettua, että nämä railoon putoamiset ovat enemmänkin ”business as usual” kuin poikkeustilanteita, joten perustekniikat on hyvä olla hallussa.
Vuorikiipeily
Sunnuntaina jatkettiin sitten uudella porukalla vuorikiipeilyn perusteiden parissa. Ja olinkin ainoa, joka oli ollut lauantain sessiossa mukana. Toiseen päivään oli kyllä huomattavasti helpompi lähteä kun edellisenä päivänä oli jo tiettyihin perusasioihin tullut tutustuttua. Tämä helpotti jo pelkästään kysymysten esittämistä. Ja toki lisää ymmärrystä kasvatti sekin kun osittain samoja asioita oli kertaamassa toinen ohjaaja.
Päivän aikana harjoiteltiin liikkumista vuoristo-olosuhteissa mm. köysiä, jäähakkua ja –rautoja sekä nousukahvaa apuna käyttäen eri tilanteissa. Tämäkin päivä touhuttiin ylävuoristokengät ja -jääraudat jalassa ja paljon käytännön vinkkejä esille tuoden eri tilanteisiin. Molempina päivinä harjoiteltiin myös jääseinän kiipeämistä ja ainakin itse huomasi, että oppimiskäyrä oli melkoisen korkea ja jokainen kerta sujui selvästi edellistä paremmin. Suurin haaste oli maltti ja toisaalta siinä, että oppii luottamaan erityisesti jalkojen pysymiseen seinässä. Tämä on kuitenkin se tekijä, jolla saadaan kuormitus pysymään jaloissa eikä käsissä.
Fiilikset
Päivät tarjosivat oikeastaan sen mitä olin mennyt hakemaankin eli sopivan intropaketin alkuun pääsemiseksi. Toki jo paljon tuli uutta opittuakin, mutta vielä tärkeämpänä oppina se, että kuinka vähän sitä tietääkään ja kuinka paljon toistoja ja harjoittelua on vielä edessä. Varsinkin, että täytän omat kriteerini valmiuksista turvalliseen ja itsenäiseen toimintaan vuoristoissa ja jäätikköolosuhteissa.
Tästä on hyvä lähteä kohti varustehankintoja ja kesän ensimmäisiä reissuja. Jos aihe vain kiinnostaa, niin suosittelen käymiäni kursseja ehdottomasti. Järjestelyt toimivat hyvin ja kouluttajat olivat erittäin asiantuntevia, joten kiitokset erityisesti Karille ja Sinalle. Mukaan lähtemiseen ei tarvita kuin avoin mieli ja lämpimät vaatteet. Muut löytyykin sitten järjestäjien toimesta.
Tässä yksi linkki ohjeistuksiiin solmuista ja jäätiköillä käytettävistä tekniikoista.