Terveys kuntoon – mistä lähdetään ponnistamaan?

Aiemmassa kirjoituksessani kirjoitin yhteenvetoa siitä, mitä ensimmäisen kuukauden aikana on tapahtunut. Yksi nosto oli oman terveyden kuntoon laittaminen, jota ajattelin tässä avata hieman enemmän.

Terveenä pysyminen on toki muutenkin tärkeä asia koko matkalla. Nyt menneellä viikolla jouduin ensimmäisen kerran viimeisten viikkojen aikana jättämään yhdet suunnitellut treenit väliin sairastumisen takia. Ja siitäkin olen kokenut huonoa omaatuntoa. Tämänkin kanssa täytyy oppia elämään ja olemaan itselle armoliaampi.

Olen jo vuosia tunnistanut, että kropassa on ongelmia, jotka täytyy jossain vaiheessa ratkoa. Tai sitten tulen todennäköisesti elämään suhteellisen hankalia vanhuusvuosia. Pelkään myös näiden ongelmien tulevan haittamaan aktiivista treenaamista ja sitä kautta vaikeuttamaan tässä hankkeessa onnistumista. Sen verran paljon nämä vaikuttavat jo nykyiseenkin elämisen laatuun.

Erinäisiä yksittäisiä yrityksiä lähteä ratkomaan näitä ongelmia on ollut, mutta ne ovat yleensä tyrehtynyt yhtä nopeasti kuin alkanutkin. Isoimman operaation tähän mennessä tein vuoden 2022 alussa kun sieraimeni meni leikkausoperaation alle ja nenässä oleva väliseinä irrotettiin, murskattiin suoraksi ja kiinnitettiin uudelleen. Tavoitteena oli saada hengitys paremmin kulkemaan tukkeutuneesta nenästä –ja tässä myös osittain onnistuttiin.

Nyt tämän hankkeen tiimoilta olen päättänyt viimein ottaa itseäni niskasta kiinni ja lähteä viemään muitakin kohtia paljon systemaattisemmin eteenpäin.

Pääasiallisemmat ongelmat hieman enemmän kuvattuna alla sekalaisessa järjestyksessä.

Minkälaisten ongelmien kanssa painitaan?

1. Selkä

Selän kanssa haasteet on alkanut jo teinivuosista. Noina vuosina jouduin jo rajoittamaan urheiluani ongelmien takia. Se onko nykyisillä haasteilla mitään tekemistä enää tämän kanssa en tiedä. Mutta joka tapauksessa olen tottunut elämään rajoitteiden kanssa ja välttämään näiden johtamista kipua aiheuttaviin tilanteisiin. Arjessa selän ongelmat näkyvät mm:

  • n 3 cm lyhentyneenä pituutena (jo muutenkin kunnioitusta herättävässä yli 165 cm rungossa on aika paljon😊)
  • Erittäin rajoittuneena selän liikkuvuutena ja kehon puolten ”eriparisuutena”
  • Äkillisten liikkeiden mahdollisesti aiheutuneina kiputiloissa selkiin ja alaraajoihin – näiden johdosta en esim. vuosikausiin ole enää uskaltanut tehdä mm. jalkakyykkyjä ja vastaavia liikkeitä kuntosalilla. Pahimmillaan kivut ovat johtaneet siihen, että sängystä ei pysty nousemaan ylös.

2. Jalkapöytä

Selkäongelmia täydentämään tuli reilut viisi vuotta sitten ongelmat vasemman jalkapöydän kanssa. Yksittäisessä pelitilanteessa salibandyharrastuksen tiimellyksessä tapahtui jotain, mikä käynnisti ongelmat. Koko jalkapöytä tuntui ”jäykistyvän” ja pidempi rasitus jalalle aiheuttaa jatkuvaa särkyä. Samalla huomaan, että jalkapöydän liikkuvuuden rajoittuminen tulee kompensoitua poikkeavilla liikkeillä, jotka sitten alkavat vaikuttamaan jo polviin jne. Eli ei hyvä ja tällekin tehtävä jotain.

3. Olkapäät

Kaksi edellä mainittua ovat pääasiallisimmat haasteet. Tässä viime vuosina olen myös huomannut, että lisäksi olkapäiden kanssa alkaa olemaan orastavia haasteita. Nämä eivät oleakuuteimpiaa korjattavia asioita, mutta tulevat työlistalle mukaan. Liikkuvuus on heikkoa ja samalla huomaan olkapäiden aristuvan silloin tällöin ja aiheuttavan kipua.

4. Yleinen liikkuvuus

Ja toki ihan yleinen liikkuvuus on kohtalaisen rajattua. Ja kun akuuteimmat ongelmat on ratkottu, niin sitten lähdetään varmistamaan, että yleinen liikkuvuus ja kehonhuolto on osa päivittäistä rutiinia. Tässä jo nyt paljon korjattavaa lähtien täysin epäergonomisista työasennoista ja kohtalaisen heikosta kehonhuollosta. Näillä kaikilla vaikutusta varmasti yleiseen fiilikseen kehossa.

5. ”Ikuinen flunssa” ja muut pienet oireet

Kehon edellä mainittujen haasteiden lisäksi huomaan, että pieni flunssan tunne tuntuu olevan lähes päivittäinen ja normaali olotila. Tämä heijastuu monilla tavoilla kuten paineen tunteena poskionteloissa, jatkuvana liman valumisena sekä yleisenä flunssamaisena olotilana. En tiedä onko nämä normaalia, mutta kaikesta huolimatta tämäkin on selvitettävä.

Lisäksi nyt viimein ollaan siinä pisteessä, että silmälasitkin lähtenevät hankintaan ainakin lukutilanteisiin. Tämäkin varmasti helpottaa olotilaan kun huomaan silmieni joutuvan pinnistelemään kohtalaisen paljon mm. kirjoja lukiessa.

Mikä estänyt asioiden korjaamisen?

Tähän tunnistan olevan monia syitä. Yksi tietysti se, että kaikesta huolimatta normaalissa arjessa selviän. Ja olen jo tottunut elämään ongelmien kanssa.

Toinen (ja ehkä merkittävin) se, että tunnistan asian olevan suhteellisen kokonaisvaltainen ja yksittäistä taikatemppua tai toimenpidettä hoitamiseen tuskin löytyy. Halua ratkoa näitä on ollut paljonkin.

Tunnistan itselle yhdeksi esteeksi yleisen isojen terveydenhoitokoneistojen (ja kyllä, olen kahden eri johtavan yksityisen toimijan kanssa lähtenyt vuosien aikana yritykseen hoitaa näitä asioita) tavan toimia tällaisissa tilanteissa. Hoito on hyppimistä asiantuntijalta toiselle ilman, että kukaan ottaa kokonaisvastuuta ratkaisusta tai hoidosta. Saan kyllä kuvia ja analyysejä, mutta silloin jälleen edessä pohtia mitä itse niillä teen. Näin ollen minun itseni tulee olla se asioiden lankoja yhdistävä tekijä ja asiantuntija.

Kaiken kiireisen arjen keskellä haluan, että asiat sujuvat helposti ja joustavasti eteenpäin. Ja joku ammattilainen ottaa kopin polusta.

Mille tielle olen nyt lähtenyt?

Nyt olen startannut asioiden kuntoon laittamisen kahdella polulla.

Selän, jalan ja muiden kehoon liittyvien asioiden osalta ei ole mm. röntgen- ja magneettikuvauksissa löytynyt mitään rakenteellista ongelmaa. Näin ollen olen päätynyt siihen, että etenemisreitti tässä vaiheessa on fysioterapian ympärille rakentuva pitkäaikainen kuntoutus. . Pikavoittoja tuskin tulee olemaan kuten ei myöskään lupauksia, että asiat ratkeaisivat.

Olen hypännyt pois isojen toimijoiden parista ja luotan tässä vaiheessa paikalliseen toimijaan ja kokeneeseen asiantuntijaan. Tämän ympärille on tavoitteena luoda pitkäaikainen yhteistyö, jossa lähdetään ratkomaan edellä mainittuja asioita 1-4. Ensimmäisen käynnin ja keskustelujen pohjalta uskon olevani osaavissa ja välittävissä käsissä.

Osa-alueesta viisi löytyvän flunssaoireiden osalta tukeudun vielä isomman toimijan osaamiseen. Ensimmäinen yleiskäynti pidetty ja pari viikkoa lääkekuuria takana. Tämä reitti ei vielä tuonut valoa tunnelin päähän, mutta marraskuun aikana jatketaan vielä erityisasiantuntijan kanssa syvemmällä keskustelulla. Ja silmien kanssa ei muuta kuin optikolle mars laseja hankkimaan.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *